Työni omistajana: Miia Porkkala
Miia Porkkalan työtä on varmistaa, että Aho Groupiin kuuluvien yritysten hallitukset ja johtoryhmät tietävät, mitä omistajat yrityksiltä odottavat. Monisukupolvisessa perheyrityksessä omistajatahdon kirkastaminen edellyttää paljon keskustelua.
“On helppoa erehtyä luulemaan, että huonosti hoidettu bisnes olisi tavallisin syy perheyritystarinoiden päättymiselle. Paljon yleisempää on se, että keskustelu yhteisistä tavoitteista ja visiosta jää vähäiseksi, mikä aiheuttaa ristiriitoja omistajien välille ja ajan kanssa heijastuu bisneksen puolelle.
Jos yrityksellä ei ole selkeää suuntaa, se jää helposti ajelehtimaan. Päätöksiä tehdään silloin reaktiivisesti ja riskinottohalukkuus voi laskea. Viimeistään kun liiketoiminta alkaa yskimään, omistajat alkavat miettimään, kenen vastuulla oli mitäkin ja ketä on syyttäminen.
Tällaisten kehityskulkujen kautta on lukemattomia perheyrityksiä ajautunut konflikteihin ja kriiseihin. Siksi on niin tärkeää, että omistajaperheen kasvaessa muistetaan keskustella eri omistajien odotuksista, rakentaa yhteinen visio ja sopia esimerkiksi rooleja koskevista pelisäännöistä.
Ennen nykyiseen rooliini siirtymistä tein 30 vuoden uran operatiivisissa tehtävissä Rukalla ja Pyhällä. Kun luovuin yritysten toimitusjohtajuudesta vuonna 2013, ymmärsin tarvitsevani kunnon tauon. 14 vuoden ajan olin antanut tuntureille kaikkeni, ja oli veljeni Villen aika ottaa vetovastuu.
Elokuussa 2014 nelihenkinen perheemme lähti maailmanympärimatkalle lasten koulukirjat mukanamme. Kiersimme Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa kuusi kuukautta ja palasimme Tyynenmeren saarten kautta takaisin kotiin.
Matkalle lähteminen oli perheemme parhaita päätöksiä ikinä. Se hitsasi meidät yhteen vuosien matkatyön ja vähäiseksi jääneen perheajan jälkeen. Minulle matka antoi lisäksi mahdollisuuden tuulettaa ajatukseni ja irtaantua operatiivisesta roolista, ennen kuin siirryin seuraaviin tehtäviin perheyrityksessämme.
Omistajahallituksen johtaminen on aivan erilaista kuin johtaminen toimitusjohtajana. Toimitusjohtajalla on täysi määräysvalta hänelle kuuluvissa asioissa, ja sitä kautta myös lopullinen vastuu. Toimitusjohtajan työ on haastava ja palkitseva, mutta myös aika yksinäinen.
Nykyisessä työssäni saan palkintoni siitä, että onnistumme yhdessä löytämään ratkaisun, johon kaikki pystymme sitoutumaan ja jonka näemme tukevan liiketoimintojamme ja niiden eteen tekevien ihmisten työtä. Yhteisen näkemyksen löytäminen vaatii valtavasti työtä ja yhdessä vietettyjä tunteja, mutta lopputulos on vaivan väärti.
Omistajahallituksen johtamisen ohessa olen suorittanut perheyrittäjille suunnatun kansainvälisen EMBA-ohjelman. Opiskelu eri kulttuureihin ja uskontoihin kuuluvien kurssikavereiden kanssa valoi minuun ymmärryksen siitä, ettei toisen näkemys ole sen oikeampi tai väärempi, vaikka se olisi täysin päinvastainen kuin itselläni.
Opintojen jälkeen olen arvostanut kaikkia sisaruksianikin ihan eri tavalla. Aikoinaan otimme yhteen hyvinkin räväkästi, mutta nykyään arvostamme toistemme erilaisuutta. Kaikki haluamme parasta yrityksillemme, henkilökunnallemme ja perheillemme.
Menestyksen avain on ollut se, että olemme oppineet käsittelemään asioita, joista olemme eri mieltä ja jotka ehkä aiemmin koimme jollain tavalla tabuiksi. Kun jokainen pystyy tuomaan esiin omat ajatuksensa ilman pelkoa arvostelusta, siitä syntyy omistajatyöhön huikea dynamiikka.
Isäni Jussi oli vahvatahtoinen perustajayrittäjä, joka teki kaikki suuret päätökset yksin. Isäni ja äitini Eilan toive kuitenkin oli, että yritykset jaetaan meille sisaruksille tasan. Ilman tätä vahvaa ja selkeää omistajan tahtoa meillä olisi ehkä ollut riski päätyä yksittäisiä omistajia tai yrityksiä hyödyttäviin ratkaisuihin. Nyt olemme aidosti samassa veneessä soutamassa samaan suuntaan.
Olemme sopineet, että jokainen meistä toimii vuorollaan tässä tehtävässä perheyrityssuvun johdossa. Ennen minua tätä työtä teki veljeni Kari Jussi ja sitten siskoni Annakaija.
Nyt mietimme paljon seuraavan sukupolven mukaantuomista. Meidät viisi on otettu mukaan antamalla paljon vastuuta ja omia kehitysprojekteja. Vasta pitkän operatiivisen työn päätteeksi olemme siirtyneet kohti omistajan roolia sekä ymmärtämässä omistajuuden merkitystä ja vastuuta.
Perheyrityksemme seuraava sukupolvi joutuu mahdollisesti tilanteeseen, jossa he ovat ensin omistajia ja vasta sitten töissä yrityksissä, jos urapolut rakentuvat siihen suuntaan. Meidän tehtävämme on varmistaa, etteivät yritykset ole painolasti vaan elämään iloa ja merkityksellisyyttä tuova asia. Lopulta kolmas sukupolvi rakentaa oman tapansa yhdessä omistamiseen.
Yksittäisen omistajan on myös pystyttävä luopumaan omistuksestaan niin halutessaan, ja mekanismit tähän on rakennettava ajoissa. Se, että luopuu omistuksesta suvun yrityksessä, ei saa johtaa siihen, että joutuu luopumaan suvun jäsenyydestä.
Perheyritykset tuovat vastuullisuutta, paikallisuutta ja pitkäjänteisyyttä läpi koko Suomen, ja siksi niiden toimintaedellytyksistä olisi niin tärkeää pitää kiinni. Niin kauan kuin omistajien kiinnostus yrityksen kehittämiseen ja usko niiden tulevaisuuteen on vahva, ei pitäisi olla tilannetta, että yrityksen laittaminen lihoiksi on järkevämpää kuin sen jatkaminen.”
Miia Porkkala on yksi Aho Groupin viidestä omistajasta. Työni omistajana -sarjassa haastatellaan Aho Groupin viisi omistajaa, jotka toimivat perheyrityksessä eri rooleissa.